ויטמין D

  אָלְבֶּר פֶּרֶז • February 12, 2024

למה חשוב?

למה חסר?

איך משפרים?

למה חסר?


אם עשיתם בדיקות כלליות בשנים האחרונות והרופא הסכים לתת לכם בדיקת ויטמין D, אז אתם בטח גיליתם להפתעתכם שיש לכם מחסור בויטמין חיוני זה.


הערכות שמרניות אומרות שמעל 30% מהישראלים נמצאים בחוסר ויטמיןD  ויש הערכות אחרות מדברות על 50% מהאוכלוסייה שנמצאים בחוסר כזה או אחר.


הסיבה העיקרית לסטיות בהערכות היא שלא כל האוכלוסייה מקפידה למדוד נתון זה, בעיקר כי קופות חולים לא תמיד מתנדבות בשמחה לאפשר ביצוע הבדיקה הזו. גם כשהרופא שלכם ייתן לכם אותה כחלק מהבדיקות שלכם, זה יהיה אך ורק אחת לשנתיים!


מזווית הראייה שלי, אני מוצא שרוב מוחץ של המטופלים שמגיעים לקליניקה שלי נמצאים בחוסר גבוה משמעותי בויטמין זה.

בהתחשב שוויטמין D הוא מהויטמינים הבודדים שהגוף יודע לייצר לבדו מקרני השמש (UVB) הנוגעות בעור, עצם הימצאות של מחסורים כאלה מעלים תמיהה במדינה כמו ישראל השטופה בשמש כמעט 80% מימות השנה!


ישנם סיבות רבות לזה ולא ניכנס אליהם במאמר זה אלא נציין שמחקרים רבים הראו שבכדי לספוג כמות מספקת של קרני שמש ושיהפכו לוויטמין D פעיל, אנחנו צריכים לחשוף חלקים נכבדים מהגוף במשך 20-30 דק לפחות 4 פעמים בשבוע בשעות שהשמש חזקה מספיק.


מעבר לכך שלא לכולנו יש את היכולת הזאת (אפילו לא בחודשי הקיץ), מסתבר ששימוש בתכשירי הגנה מפני קרני השמש וכל מיני תכשירים נוספים (קרם גוף, תחליבי רחצה...) פוגעים ביכולת הגוף לקלוט ולספוג נכון את אותם קרני שמש המבורכים כדי להפוך אותן לויטמין D פעיל.


למה רמות נכונות בויטמין D חיוניות לבריאות שלנו?


לרוב האנשים ידועות רק חלק קטן מהפעילות המבורכת שלו. אפרט כאן חלק עיקרי מהיתרונות הבריאותיים שהוא טורם להם. ויטמין D  הוא:


  • חיוני ביותר לשמירה וחיזוק מבנה העצמות שלנו - רמות טובות של ויטמין D משפיעות על ספיגת הסידן במעיים ובסופו של תהליך קליטה של הסידן בעצם כדי למנוע הידללות עצם שנפוצה מאוד אצל נשים בגיל מעבר וגם אצל לא מעט גברים. רמות נכונות של הויטמין בדם מאפשרות שמירה מפני שברים ואפילו שמירה על בריאות השיניים.
  • חיוני לספיגה נכונה של מינרלים (חוץ מסידן) וויטמינים נוספים
  • חיוני לפעילות תקינה של פירוק ובנייה של שריר, במיוחד למתאמנים למיניהם (הרמת משקולות, ריצה, אימוני כוח HIIT...)
  • מתגבר ומיעל מאוד את פעילות מערכת החיסון על ידי סיוע בהתפתחות של תאים לבנים המהווים מרכיב עיקרי ממנה. למשל בזמן מגפת הקורונה, מחקרים רבים הראו הקשר בין רמות טובות של ויטמין D בדם והגנה בפני מחלה קשה והסתבכות כתוצאה מהידבקות בנגיף.
  • מסייע לייצב התחלקות תאית חריגה בגוף, ובכך נמצא חשוב למניעה של התפתחות גידולים סרטניים
  • מסייע להבטחת וויסות נכון של אינסולין בדם ולמאזן רמות סוכר בדם
  • חיוני לתפקוד עצבי תקין
  • תורם רבות לאיזון ברמות לחץ הדם
  • בעל תפקיד חשוב בשמירה על רמות אנרגיה
  • חשוב מאוד למניעת ליקויים בהתפתחות עובר אצל נשים הרות...


אז לאור האמור כאן, ניתן בהחלט להבין למה השימוש בתוספים של וויטמין זה הפך להיות נפוץ מאוד בשנים האחרונות.


קיימים ויכוחים מדעיים לגבי מה המינון המומלץ לתיסוף. ההמלצות של משרדי הבריאות במדינות רבות הן בדרך כלל שמרניות למדי ונעות בין 400-600 יחב"ל (יחידות בינלאומיות).

אך בשנים האחרונות מתפרסמים עוד ועוד מסמכי עמדה מבוססים מחקרים המצהירים שההמלצות האלה שגויות ומועטות מידי וכי המינון המומלץ צריך לנוע בין 2000-5000 יחב"ל.


קיימות גם סתירות בפיענוח תוצאות הבדיקות של הקופות חולים. הטווח המוגדר כנורמטיבי שונה מגורמים לגרומים וכדאי מאוד להתייעץ עם גורמים מקצועיים (נטורופתים ומטפלים טבעיים, דיאטנים) לפני שמתחילים תיסוף בויטמין חשוב זה.


איך משפרים?


מכיוון שכל מקרה הוא שונה, אני יכול לתת מספר המלצות כלליות בלבד לגבי תיסוף בויטמין D, ולבדיקה יותר מעמיקה ופרטנית אני ממליץ מאוד להתייעץ עם רופא או נטורופת מוסמך. להלן המלצותיי :


1 . אם לא עשיתם את הבדיקה בשנתיים האחרונות, גשו לרופא משפחה שלכם ובקשו אותה


2. גם אם אתם על גבול הטווח התקין ובוודאי אם אתם בחוסר כלשהו, חשוב ליטול תוסף מתאים.


3. אם אתם כבר נוטלים את הויטמין הזה, חשוב לדעת שעל מנת לשפר את הספיגה שלו בדם (אנשים רבים נוטלים אותו שנים ללא שיפור במדדים) חשוב ליטול אותו אחרי ארוחה המכילה שומנים (בשר, דגים, ביצים, גבינות...)


4. אתם יכולים לשפר עוד יותר את הספיגה שלו ע"י הוספת תזונה מאוזנת שתהיה עשירה בויטמינים נוספים המשמשים כקופקטורים (חומרים המסייעים לספיגה יעילה       של רכיב אחר) לויטמין D. קופקטורים אלה הם:

  • מגנזיום – אחד התוספים החשובים ביותר שיחד עם ויטמין נמצא גם בחוסר אצל חלק גדול מהאוכלוסייה. שני הויטמינים האלה תלויים אחד בשני לספיגה אופטימלית! 
  • אבץ
  • בורון (יסוד מינרלי)
  • ויטמין K2...

    אם התזונה לא מספיקה אז אפשר לתסף אותם לאחר התייעצות עם רופא או נטורופת.


5. המלצה חשובה: לפעמים גם לאחר נטילת תוסף במשך תקופה ארוכה ועם יישום של כל ההמלצות לעיל, המדדים בדם לא מראים שיפור ניכר. כשזה קורה חשוב           לבדוק בדיקה מעמיקה של מערכות הגוף שלכם שכן מצב זה יכול להצביע על:


  • בעיות/דלקות במערכת העיכול שלכם (קיבה, מעי דק ומעי גס, כבד, כליות...)
  • כאמור חוסרים של ויטמינים נוספים הנחוצים למערכות הגוף כדי לספוג היטב את הויטמין. התייעצו עם רופא או נטורופת.
  • המצאות גבוהה של ויטמין D לא פעיל שמסתובב בדם (כי לא נספג טוב בתאים השונים) יכול לגרום לבעיות של עודף סידן בדם ויצירת אבנים בכליות, כאבי עצמות...

 

לכל שאלה או התייעצות ניתן לפנות אלי בפרטי או למלא טופס שאלון ב"צור קשר".


אני  אָלְבֶּר מסודות אברהם, נטורופת ומטפל ברפואה טבעית ואנרגטית: 054-5324832


By   אָלְבֶּר פֶּרֶז April 11, 2024
האם יש מה לעשות בנדון? מה בדיוק? כמה זה ישים?
By   אָלְבֶּר פֶּרֶז March 20, 2024
כן/לא? למה? כמה?...
By   אָלְבֶּר פֶּרֶז February 25, 2024
לשתות קפה? כן? לא? למה? איזה?... כל התשובות כאן
By   אָלְבֶּר פֶּרֶז January 7, 2024
הקשר בין נומרולוגיה, ג'יימס בונד 007 ומה שביניהם...
חילוף חומרים, מטבוליזם, שריפת קלוריות, שמירת משקל, דרכים טבעיות
By   אָלְבֶּר פֶּרֶז December 24, 2023
מהן 9 הדרכים טבעיות ופשוטות ביותר להאיץ את חילוף החומרים שלכם?
By   אָלְבֶּר פֶּרֶז December 5, 2023
האם ניתן לתגבר את מערכת החיסון באופן טבעי?
By   אָלְבֶּר פֶּרֶז September 11, 2023
כיצד היא יכולה להשפיע על בריאותך ולשנות את חייך
More Posts